Акција за угоднији опоравак пацијентима у Здравственом центру

Здравствени центар (ЗЦ) у Врању прва је оваква установа у Србији која располаже добро опремљеном библиотеком са преко 2.000 књига.

Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност (ЦМТДО) из Врања пре годину и по дана започео акцију прикупљања књига за формирање мини болничких Библиотека на одељењима врањског ЗЦ.

У акцији симболично названој „Књига за здравствени центар“ прикупљено је преко 2.000 књига. Бројни појединци и предузећа узели су учешће у овој акцији.

Логистичку и техничку подршку у акцији су пружили Градска управа и "Народни универзитет" из Врања.

Идеја је била да пацијентима на такозвним „лежећим“ одељењима врањске Болнице, буде олакшан опоравак и лечење, тако што ће у сваком тренутку имати на располагању мини библиотеке.

- Искрено нисмо очекивали да ће људи у овако великом броју одговорити на наш позив и уступити своје књиге. Пакети су стизали из целе Србије, скоро годину дана.  

Заиста нам је задовољство што је врањски ЗЦ први у Србији који ће имати изузетно добро опремљене библиотеке намењене пацијентима.

Позив остаје отворен и сви који желе могу и даље донирати књиге овој здравственој установи, чиме ће се стално увећавати фонд књига – рекла је Јелена Стојковић председница удружења ЦМТДО, након што је ова вредна донација уручена руководству Здравственог центра.

 Директорка ове Здравствене установе Љиљана Антић изразила је велико задовољство што је врањски ЗЦ први у Србији који ће пацијентима пружити могућност да користе библиотеке.

 - Опремили смо прво библиотеку на Интерном одељењу. Књиге ће бити разврстане и на одељењима Гинекологије, Ортопедије, Неуропсихијатрије и Хирургији – рекла је Антићева.

 Чланица Градског већа Зорица Јовић и помоћник градоначелника Александар Стајић изразили су велико задовољство што је Град учествовао и подржао акцију која треба да пацијентима врањског ЗЦ омогући пријатнији боравак и лечење.

 Директор врањске Библиотеке Зоран Најдић, напоменуо је да је и градска Библиотека уступила део својих књига за потребе врањске Болнице.

 На састанку Здравственог центра покренута је идеја да се позову сви врањски уметници и ствараоци да уступе по једну или више уметничких слика за потребе новог Хируршког блока.

Ово је друга хуманитарна акција ЦМТДО, након организовања промоције књиге песникиње Ане Илић која болује од Фридрајхове атаксије.

Извор: ОК Радио: Локалне вести - Субота 08.09.2018 - 17:42