31. мај "Светски дан без дуванског дима"

ПОШТОВАНИ:

              

Како је пушење један од водећих превентабилних фактора ризика за масовне хроничне незаразне болести (кардио-васкуларне, малигне, шећерна болест, болести дисајних органа...) које је у 20.веку усмртило око 100 милиона људи, а у 21.се очекује око 1 милијарда, сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

И ове године желимо да пре свега  скренемо пажњу јавности на здравствене последице употребе дуванских производа и излагања дуванском диму,истичући повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, под слоганом „ДУВАН СЛАМА СРЦЕ“ укључујући и мождани удар, које су водећи узроци умирања у свету,али и на чињеницу да је смањење употребе дувана једна од најважнијих превентивних мера за очување и унапређење здравља на шта смо се обавезали потписивањем Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО 2006.године са још 179 земаља доносећи Стратегију о контроли дувана на основу које:

  • Сваки наш грађанин има право да живи и ради у средини без дуванског дима.
  • Сваки наш грађанин има право да буде информисан о здравственим последицама употребе дуванских производа и излагања дуванском диму.
  • Сваки пушач има право да добије подршку за одвикавање од пушења
  • Обавеза је и одговорност државе да заштити здравље својих грађана што је новембра 2010. године и урадила доношењем Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму.

Обавеза и одговорност сваког појединца je да поштује закон,али свако од нас може да да индивидуални допринос за добро здравље и бољи развој тако што ће уколико је пушач да потражи помоћ за одвикавање и остави пушење и сви они који су непушачи да уложе напоре да никада не запале своју прву цигарету.

Центар за превенцију са поливалентном патронажом Дома здравља у Врању преко својих свакодневних здравствено-превентивних и здравствено-промотивних активности као и здравствени радници из одговарајућих служби како са примарног тако и са секундарног нивоа,свакодневно скрећу пажњу јавности и корисницима здравствених услуга  на здравствене последице употребе дуванских производа и излагања дуванском диму и дају подршку за одвикавање од пушења.

Собзиром на чињеницу да  34,7% старијих од 15 година у Србији јесу пушачи,а да је сваки трећи ученик 7. И 8. разреда основне школе пробао дуванске производе и 13% њих су активни пушачи као и на велику изложеност дуванском диму школске деце 13-15 година старости у породичном окружењу ЦЗП са поливалентном патронажом je партнерски са Црвеним крстом Врање између два значајна датума по календару јавног здравља 31.јануара-31.маја реализовао кампању под називом „Пушење или здравље“ у оквиру које су едукована  школска деца узраста 5.и 6.разред на територији града и сеоских средина о штетном утицају дуванског дима на људско здравље било да се ради о активним пушачима или свима онима који су у њиховом окружењу и изложени су штетном утицају дуванског дима.

 

Поводом Светског дана без дуванског дима ове године у организацији сталних партнерских организација: Центра за превенцију са поливалентном патронажом, Црвеног крста Врање, Завода за јавно здравље, Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон“ уз подршку осталих партнерских организација на нивоу града у сарадњи са Ромским здравственим медијаторкама у четвртак 31.маја на Тргу „Бакије Бакића“у Горњој Чаршији почев од 10 часова на „Базару здравља“ грађанима ће бити доступни бесплатни превентивни прегледи који ће подразумевати мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз савете за одвикавање од пушења и промоцију здравих стилова живота уз поделу здравствено-едукативног материјала.

 

Начелник Центра за превенцију са ПП

Др Драган Пешић