У акцији бесплатних превентивних прегледа у Врању урађено је 551 анализа и дијагностичких прегледа

Укупан број одрађених бесплатних превентивнихпрегледа који су у Здравственом центру у Врању организовани у недељу, 23.09.2018. године у временском периоду ос 8 до 16 часова је: 551. Од тога је урађено PSA-91 туморски маркер за простату, CA-125 туморских маркера јајника и CEA-69 општих туморских маркера, 210 пацијената је урадило комплетну крвну слику као и 106 је интернистичке прегледе. Резултати анализа туморских маркера биће готови у среду, 26.09.2018. године.

Акцију бесплатних превентивних прегледа реализовало је 29 здравствених радника и сарадника из примарне и секундарне здравствене заштите Здравственог центра Врање.

У циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, ове прегледе организује Министарство здравља Републике Србије. ово је десета акција  а до сада је, у девет акција прегледано 170 хиљада грађана Србије.

Како је најављено, сви превентивни прегледи које Министарство здравља буде организовало до краја 2018. године биће део кампање „Рак је излечив“ коју Министарство здравља организује са Радио-телевизијом Србије и биће организовани сваке треће недеље у месецу.

Извештај можете преузети ОВДЕ