Умерено је довољно

Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају FAO, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.

У Врању су организована бројна гостовања у локалним медијима попут гостовања др Милана Младеновића, специјалисте интерне медицине у Јутарњем програму Регионалне телевизије РТВ Врање, где је указано на вишеструк значај правилне исхране уз осврт на лоше навике у исхрани грађана Врања, Пчињског округа и Косовског Поморавља.

А поводом обележавања Светског дана хране под слоганом „Правилна исхрана – улагање у будућност”  16.10.2018. године са почетком у 12 часова у амфитеатру домаћина Средње пољопривредно ветеринарске школе „Стеван Синђелић“ у Врању уз подршку Центра за превенцију са поливалентном патронажом, Црвеног крста Врање, Завода за јавно здравље, Медицинске школе, свих основних и средњих школа на територији Града Врања организована je трибина под слоганом“Умерено је довољно“базар здраве хране пре свега из сопствене производње Средње пољопривредно ветеринарске школе „Стеван Синђелић“превентивни прегледи који ће подразумевати мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено едукативног материјала у вези здравих стилова живота са посебним акцентом на правилну исхрану као на једну од најважнијих превентивних мера за очување и унапређење здравља, као и изложба ликовних и литерарних радова деце предшколског и школског узраста од 1-4 разреда као и од 5-8 разреда по конкурсу Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић-Батут“ и Завода за јавно здравље Врање на тему „Правилна исхрана – улагање у будућност”.

Позивамо Вас да нам се овим поводом придружите и узмете активно учешће у обележавању овог значајног датума. Догађај је отворен за медије и јавност.