Заштитимо се од дувана

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму.

Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ДУВАНА“ и посебно вишеструке последице по здравље људи и околине и неопходност јачања мултисекторске сарадње на овом пољу.

 

У оквиру обележавања Националног дана без дувана, истичу се и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.

Резултати истраживања које је спроведено 2017. године од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Министарства здравља, међу ученицима старости од 13 до 15 година на репрезентативном узорку свих школа у Србији указују на потребу јачања мултисекторске сарадње у циљу заштите здравља младих.

Овим поводом у организацији Центра за превенцију са поливалентном патронажом и сталних партнерских организација: Црвеним крстом Врање, Медицинском школом „Др Изабел Емсли Хатон“ и Заводом за јавно здравље Врање 31.01.2019. године у холу Дома здравља са почетком у 10 часова уз подршку здравствених радника из одговарајућих служби Здравственог центра биће организован "Базар здравља" где ће грађанима бити доступни превентивни прегледи који ће подразумевати мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала како би се скренула пажња јавности на здравствене последице употребе дуванских производа и изложености дуванском диму, а самим тим и на чињеницу да је смањење употребе дувана једна од најважнијих превентивних мера за очување и унапређење здравља на шта смо се обавезали потписивањем Оквирне конвенције о контроли дувана Светске  здравствене организације 2006. године са још 179 земаља доносећи Стратегију о контроли дувана која подразумева:

  • Право сваког нашег грађанина да живи и ради у средини без дуванског дима.
  • Право сваког пушача да буде информисан о здравственим последицама употребе дуванских производа и излагању дуванском диму.
  • Право сваког пушача да добије подршку у одвикавању од пушења.
  • Обавеза и одговорност државе да заштити здравље својих грађана предузимањем одговарајућих законских мера што је и урадила новембра 2010.године доносећи:

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму који подразумева забрану пушења на свим радним,јавним местима и у јавном саобраћају и у делу угоститељских објеката не регулишући употребу и изложеност дуванском диму у породичном окружењу што је остављено на савести наших грађана, а што за последицу има све већи број како одраслих тако и школске деце узраста од 13-15 година која су изложена утицају дуванског дима у породичном окружењу али и на местима где најчешће излазе: кафићи,клубови, ресторани...

Све то указује на високу толерантност друштва према употреби дувана и на неопходност  измене закона о заштити становништва од изложености дуванском диму у делу који регулише употребу дуванских производа на местима где највећи број пре свега младих људи борави како бисмо обезбедили средину 100% без дуванског дима која је основни предуслов за очување и унапређење нашег здравља.

Обзиром на чињеницу да  34,7% старијих од 15 година у Србији јесу пушачи, а да је сваки трећи ученик 7. и 8. разреда основне школе пробао дуванске производе и 13% њих су активни пушачи као и на велику изложеност дуванском диму школске деце 13-15 година старости у породичном окружењу Центар за превенцију са поливалентном патронажом и сталним партнерским организацијама покреће кампању под називом „Пушење или здравље“између два значајна датума по календару јавног здравља 31. јануара Националног дана без дувана и 31. маја Светског дана без дувана у оквиру које ће вршити едукацију школске деце која похађају 5. и 6. разред на територији Града Врања укључујући и сеоске средине о штетном утицају дуванског дима на људско здравље било да се ради о активним пушачима или свима онима који су у њиховом окружењу и изложени су штетном утицају дуванског дима.

Позивамо Вас да узмете активно учешће у обележавању ових значајних датума у календару јавног здравља.

Више о употреби дувана у Србији и штетним последицама пушења

Пушење и малигне болести

Утицај дуванског дима из околине на здравље

Наргиле - основне информације, истине и заблуде

Контрола дувана - кључне чињенице Србија

Глобално истраживање употребе дувана код младих 13-15 година у Србији 2017. године

Резултати Истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму 2017. година

Постер поводом Националног дана без дувана 2019. године 

Извор: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1819