Светски дан борбе против туберкулозе - Време је

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Време је“ Центар за превенцију са поливалентном патронажом и Црвени крст Врање су у Дистрибутивнoм центру програма народне кухиње Црвеног крста за све кориснике организовали бесплатне превентивне прегледе који су подразумевали мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника.

Скренута је посебна пажња присутнима да се особе које примете тегобе сумњиве на туберколозу обавезно јаве лекару, уз преглед свих чланова породице и особа из најближег окружења.

Чињеница да је Светска здравствена организација (СЗО) у Календар здравља уврстила и туберкулозу (ТБЦ), довољно говори да је ТБЦ и даље значајан здравствени проблем у светским размерама. Светски дан борбе против ТБЦ је 24.марта када обележавамо 137. годишњицу oд далеке 1882.год када је Немачки лекар и микробиолог Роберт Кох открио узрочника ТБЦ, Mycobacterium tuberculosis.

ТБЦ је заразна бактеријска болест, чија појава и ширење у многоме зависи од социјалних и економских услова живота. Најчешће захвата плућа, а знатно ређе неке друге органе (лимфне жлезде, бубреге, гениталне органе, мождане овојнице, кости и зглобове, кожу, црева…). Извор заразе је најчешће особа оболела од плућне ТБЦ, која издахнутим ваздухом, при говору , кашљу, кијању и избацује капљице са туберкулозним бактеријама.

Природно осетљивији на ТБЦ су новорођенчад, одојчад, адолецсенти, старе особе, труднице. Разна патолошка стања и болести која нарушавају имунитет такође повећавају осетљивост на ТБЦ. Најчешћа је у маргинализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл. Фактори као што су потхрањеност, лоши услови становања и санитације, удружени са другим факторима ризика као што су употреба дувана и алкохола и дијабетес, утичу на подложност оболевању и на доступност лечењу.

Најчешћи симптоми плућне ТБЦ су: умор, повишена температура, појачано знојење (нарочито ноћу), смањење апетита, мршављење, дуготрајан кашаљ, искашљавање, некад и појава крви у испљувку.

Процењено је да је укупно 10 милиона људи оболело од туберкулозе у 2017. години, од тога око 1 милион деце. Од укупног броја оболелих тек је 60% регистровано. Током исте године, од туберкулозе је свакога дана умирало више од 4500 особа негде око 1,8 милиона годишње.

Значајан пад облелих од ТБЦ у Србији је постигнут у 10-годишњем периоду спровођења пројеката “Контрола туберкулозе” од 2004. до 2015.године у организацији Министарства здравља. У том периоду је стопа обољевања од ТБЦ у Србији скоро преполовљена, те данас наша земља има ниску стопу обољевања од ТБЦ, односно испод 20 оболелих годишње на 100.000 становника.

На територији Пчињског округа се такође бележи пад оболелих од ТБЦ од 2004. године. до данас. Тако је 2004. године број оболелих износио 113, 2006 – 94, 2008 – 82, 2010 – 66, 2012 – 45, 2014 – 33, а 2016. године – 31. Највећи број оболелих је из подручја која гравитирају ка Врањском диспанзеру, а то су општине Врање, Врањска Бања, Трговиште, као и из Косовског Поморавља.

На крају треба истаћи да је туберкулоза у Пчињском округу, као и генерално у Србији, под контролом, а стопа обољевања је ниска. Међутим, ову болест не треба посматрати као историјску, јер је могућност обољевња од ње реална, па у случају појаве симптома и знакова сумњивих на ТБЦ, треба предузети одговарајуће кораке у циљу њеног потврђивања или искључивања.

Нарочиту пажњу треба усмерити на ризичне популације становништва (сиромашни, бескућници, избеглице, мигранти, затвореници, Роми…) и особе са факторима ризика (особе са ХИВ-инфекцијом, наркомани, алкохоличари, дијабетичари, хронични плућни болесници, пацијенти на имуносупресивној терапији…), као и на предиспониране категорије (деца испод 5 год., адолесценти, старе особе).

Представници Црвеног крста Врање су током акције у недељу 24. марта на обележавање Светског дана бореб против туберкулоз поделили помоћ корисницима народне кухиње у виду пакета са основним животним намирницама, средствима за хигијену, одећом и обућом.