Служби за патологију дониран обдукциони сто


Одељење за патологију Опште болнице ЗЦ у Врању добило је вредну донацију, обдукциони сто у износу од 500.000 динара, изјавила је данас на конференцији за медије директорка ЗЦ Љиљана Антић.

Донатор је, додаје, Kомпанија "Medicon Deč", која је, такође, ЗЦ Врање уступила на коришћење комби „мерцедес“ са осам седишта, а вредност ове донације је 7.000 евра. Реч је о половном, али добро очуваном возилу које ће бити коришћено за превоз пацијената на дијализи из Врања и околних села.

 
„Служби за патологију дониран је и инструмент за обдукцију у вредности од 200.000 динара, који смо добили од нашег добављача "Freseniusa", каже Антићева.

Служба за патологију, истиче, врло је важна служба за Здравствени центар.

„Поред обдукције коју раде, они су врло важни за све хируршке гране, као и за Службу интерне медицине јер раде патологију свих материјала узетих при свакој хируршкој интервенцији, као и материјала узетих у току ендоскопских прегледа, а то су прегледи гастроскопије и колоноскопије. Од њихових налаза зависе животи многих пацијената, то је једна мала али вредна екипа и због тога желим да нагласим значај ове службе“, рекла је Антићева.

Начелница Службе за патологију Миља Митровић, додала је да се „набавком ове опреме стичу услови за извођење клиничко-патолошких обдукција у овој здравственој установи“.

„Одељење патологије бави се и патохистолошком обрадом и анализом свих биопсијских и оперативних материјала узетих у нашој установи, а обављамо услуге и за здравствене установе из Kосовског поморавља“, рекла је Митровићева.

Извор: Jugmedia