Напори руковoдства Здравственог центра Врање у побољшању болничке исхране уродили плодом

Здравствени центар Врање је од прошле године увео бољу храну за пацијенте.

"Наиме, од септембра прошле године је у свим службама Здравственог центра где су пацијенти на стационарном лечењу нова можемо слободно рећи медицинско-нутритивна терапија, која подразумева новине у јеловницима - попут разних врста рибе, сирева и других намирница, а како би се исхрана увела у терапију и генерално унапредила услуга у овој установи. Реч је о више режима исхране - неколико који се односе на труднице, дијабетичаре, гојазне, потхрањене и које ће Здравствени центар Врање приближити бољим установама у земљи. " - објашњава директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић.

Kако  каже директорка Здравственог центра Врање др Љиљана Антић, јеловник је осмишљен од стране нутрициониста и на овај начин је дијететска, посебна исхрана пацијената који се код нас лече заправо саставни део лечења. 

"Истовремено смо водили рачуна и о енергетском уносу и о саставу намирница, а води се рачуна и о технологији припреме намирница. У изради јеловника је вођено рачуна и о смерницама за исхрану трудница које је дало Министарство здравља, али и о доступним водичима за лечење разних обољења. Напредак се огледа и у томе да се јеловници сада праве на недељном нивоу, па тако сваки пацијент који дође у нашу установу зна шта ће му бити понуђено за јело", истиче др Антић.

Набавка хране у Здравственом центру Врање годину дана уназад такође, се спроводи на адекватан начин по посебном поступку, како би се доставила тачна количина хране и одговарајућа порција али како би се обезбедио и квалитет намирница.

"Правилна исхрана у свакодневном животу мора да задовољава одређене принципе, а у установама важе и додатни, болнички услови којих се ми придржавамо. Сматрам да је исхрана сада задовољавајућа и одговарајућа у зависности од обољења пацијената и тиме смо у значајној мери унапредили лечење пацијената", каже др Антић и додаје:

"У месецу октобру када се обележава и Светски дан хране, 16. oктобра, под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади” када је традиционални начин исхране који је подразумевао употребу хране која сезонски успева у одређеном поднебљу, заменио начин исхране који се карактерише уносом хране високе енергетске а мале нутритивне вредности и када су у исхрани савременог човека доминантни шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, полуготови и готови оброци, желимо да начин исхране у болници али и за све нас вратимо на традиционалне и унапређене начине набавке и припреме: да једемо чешће код куће, да храну не припремамо углавном само током викенда и да се у избору врста хране не ослањају на супермаркете, киоске тзв. брзе хране или наручују храну за понети.". (http://www.batut.org.rs/index.php?content=1954)