Превентивни прегледи за запослене у руднику олова и цинка "Грот" у Кривој Феји

21.02.2020. Центар за превенцију са поливалентном патронажом Дома здравља у Врању у оквиру кампање „ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ“ уз подршку здравствених радника како са примарног тако и са секундарног нивоа организује бесплатне превентивне прегледе у просторијама рудника олова и цинка „Грот” у Кривој Феји  за све заинтересоване службенике и раднике.

Акција подразумева мерење нивоа шећера из капиларне крви, крвног притиска и ЕКГ прегледе уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника у вези здравих стилова живота.

Превенција је примарна и најмоћније оружје у њиховим рукама уз помоћ које је потребно пре свега препознати факторе ризика, модификовати их и елиминисати како би спречили настанак болести.

Свакако је важно и откривање болести у што ранијој фази када су изгледи за излечење далеко већи.

Како је 4. фебруар Светски дан борбе против малигних болести а месец март је Национални месец борбе против рака и у току је кампања под слоганом “ЈА САМ, ЈА ХОЋУ“ циљ ове акције и превентивних прегледа уопште је да се скрене пажња и на чињеницу да поред организованог скрининга постоји и опортуни када сами наши грађани требају да се јављају на редовне превентивне прегледе што обухвата Национални програм за борбу против рака у оквиру кога је покренута кампања „Србија против рака-кажи свима које волиш, редован преглед је најбоља заштита“ а од 2013. године и Национални програми за скрининг пре свега када су у питању три најчешћа карцинома на три најчешће локације: дојка, грлић материце и дебело црево што би требало да у наредном периоду значајно смањи оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.

На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухватају су жене између 25 и 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 годинe, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено (окултно) крварење у столици.

у том смислу свима који су преко 50 година старости и који се данас одазову на позив за превентивне прегледе а и онима који су млађи а у породици имају оболеле од карцинома дебелог црева добиће упуте за ФОБ тест.

Очекиван број запослених који ће обавити превентивне прегледе у руднику олова и цинка "Грот" у Кривој Феји у акцији која ће данас бити реализована у времену од 10 до 14 часова је 70. Очекује се да се на овај позив за преветивне прегеледе одазове и локално становништво овог краја.