Служба за интерну медицину

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Начелник Службе за интерну медицину: др Милан Младеновић, специјалиста интерне медицине

Главни техничар: Сретен Ђорђевић

Контакт телефон: 017/421 550 локали: 212, 213, 214, 271, 277, 216, 251, 377, 331, 356, 344, 368, 422-060

Интерно одељење  са општом службом формирано је 1945. године и смештено је у такозваној „Г“ згради Американског дома за ратну сирочад и остаће ту све до изградње новог павиљона 1964. године. У време када Интерно одељење врањске болнице није имало сталног лекара специјалисту, нити свог шефа, рад са многобројним болесницима  одвијао се захваљујући повременим  доласцима интерниста из Београда.  Од 1947. године на челу Интерног одељења и у наредних петнаест година  био је др Александар Стајић, некадашњи војни лекар који је поставио темеље савременој  и модерној  интерној медицини  у Врању.

Служба интерне медицине Опште болнице у Врању  је одлуком Министарства здравља регистровано за 120 лежаја. У Коронарној јединици има пет постеља са потпуним мониторингом, централом  и два лежаја са омогућеном полуинтензивном негом. На интерном одељењу  постоје и три апартмана.

На одељењу ради 12 лекара специјалиста, од којих је један примаријус, два  кардиолога –субспецијалиста, један субспецијалиста-гастроентерохепатолог и један субспецијалиста реуматолог , један магистар кардиологије, 49 медицинских сетара од којих је једна медицинска сестра са вишом стручном спремом. Тренутно је на специјализацији 7 лекара.

У оквиру одељења функционишу:

-пријемна амбуланта

-специјалистичке амбуланте

-одсек за ендокринологију

-одсек за гастроентерологију са хепатологијом

-одсек за нефрологију

-одсек за функционалну дијагностику кардиоваскуларних болести

-одсек за кардиологију са коронарном јединицом

-одсек за реуматологију

-одсек за општу интерну медицину.

Функционална дијагностика кардиоваскуларног система се обавља преко неколико кабинета:

-кабинет са ултразвуком срца

-кабинет  са ултразвуком  срца

-кабинет за ергометрију

-кабинет за Холтер ЕКГ

-кабинет за Холтер крвног притиска.

Функционално морфолошко испитивање система органа за варење обавља се преко кабинета за гастроскопију и кабинета  за колоноскопију. У склопу специјалистичких амбуланти ради и кабинет за ЕКГ.

Годишње кроз стационарно лечење и испитивање на Интерном одељењу  прође до 4 хиљада пацијената. У амбуланти се годишње обави 25 000 прегледа. Број констултативних прегледа  на годишњем нивоу  износи око  1600. У току 2009. године урађено је 3664 ехокардиографских тестова, 1362 ергометријских тестова и 865 тестова фибергастроскопије.

 

Прочитано 2386 пута