IT HealthCare 2 - шаблон joomla Продвижение

Службa за трансфузију крви

Оцените овај чланак
(2 Гласова)

Начелник: др Душан Јовановић, специјалиста трансфузиологије

Главни техничар: Томислав Ристић

тел: 424-347

Служба  за трансфузију крви у Врању ради у оквиру Опште болнице врањског Здравственог центра око педесет година. Бави се прегледом давалаца крви и прикупљањем крви и крвних деривата од истих, обрадом и даљом дистрибуцијом крви и свеже замрзнуте плазме до пацијената којима су ови елементи неопходни за живот.  У овој служби се одређују крвне групе код давалаца, пацијената и трудница, контролише коагулациони статус као припрема за операцију или контролу антикоагулативне терапије код пацијената  који су на терапији антикоагулативним лековима . У Служби за трансфузију  такође могу да се прегледају упаљене вене, да се уради контрола на трансмисуве болести HIV, HbsAg, HCV, TPH i skrining test antitela.

У оквиру својих делатности ова служба има :

-Одсек за специјалистичко консултативну заштиту и обраду давалаца. У оквиру овог одсека врши се пријем, преглед, и мотивација давалаца крви. Давање крви је добровољно, бесплатно и анонимно а превасходно из алтруистичких разлога где давалац осећа задовољство што је некоме помогао или спасао живот.

-Одсек за лабораторију, пријем, припрему и контролу продуката крви. У оквиру овог одсека врши се пријем  и обрада давалаца крви. Давалац је у потпуности сигуран јер се за свако давање крви користи кеса са системом за једнократну употребу .

-Лабораторију за имунохематологију, чине лабораторија за пријем и обраду трудница, контролу трансмисивих болести код  давалаца, трудница и пацијената по упуту за овакву врсту услуге и то на HbsAg, HCV, HIV, TPH i screening  test. Oдређивању  Крвних група АБО система и Px фактора  а код  Px негативних  одређивање Px фенотипа, затим пренаталном  имунохематолошком испитивању трудница (скрининг, идентификација и титар еритроцитних антитела) и њихова редовна контрола до порођаја и након порођаја у року од 72 сата.

-Лабораторија за хемостазу и тромбозу. У овој лабораторији се ради целокупан коагулациони статус амбулантних и болничких пацијената као припрема за операцију, преглед или праћење антикагулационе терапије. Раде се следеће анализе: протромбинско  време, активирано парцијално тромбопластинско време, тромбинско време, тест еуглобинске фибринолизе, д-димер, време  крварења.

-Специјалистичко консултативни одсек за хемостазу и тромбозу. У овој амбуланти лекари прате и одређују шему коришћења лекова за  антикоагулативну терапију, врше консултативни специјалистички преглед болничких пацијената, преглед амбулантних пацијената са следећим дијагнозама.

У  Служби за трансфузију крви раде:

Прим.Спец. др Славица Младеновић

Спец. Трансфизиологије др Душан Јовановић

Спец. Трансфузиологије др Весна Стојановић

Транфузисти:

Томислав Ристић (главни техничар), Верица Комненовић, Славица Јовановић, Елизабета Димитријевић, Слађана Денчић, Јовица Антић, Миодраг Митић, Бранислав Зафировић, Предраг Дунчић, Жаклина Томић, Данијела Шапић.

Општа обавештења о раду службе:

Телефон службе је 017-421-550 локали 233 и 299

Директни телефон код начелника службе је 017- 424-347

Радно време је сваког дана од 7,00-19,00 часова, ноћу дежура трансфузиста за хитне случајеве.

Суботом од 7,00-13,00 часова (хитни случајеви).

Труднице и пацијенти за коагулациони статус, као и контрола антикоагулантне терапије крв ради се од 7,30 до 10 сати.

Специјалистички преглед за хемостазу и тромбозу  раде се од 10,00 до 12,00 сати.

Даваоци могу да дају крв сваког радног дана од 7,30 до 18,00 сати и суботом  од 8,00 до 12,00 сати.

Издавање резултата је од  13,00 до 14 часова сваког радног дана.

 

Прочитано 1384 пута

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Галерија слика

  • Гинеколошка столица за особе са посебном потребом_1
  • Услуге_10
  • Услуге_9
  • Услуге_8

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net