IT HealthCare 2 - шаблон joomla Продвижение
zcvranje

zcvranje

Јуче је у центру Врања обележен Светски дан без дуванског дима под слоганом:„Дуван – претња развоју“ реци не дувану: заштити здравље,смањи сиромаштво и допринеси развоју.Стални партнери:Центар за превенцију са поливалентном патронажом,Црвени крст Врање,

недеља, 04 јун 2017 14:48

банери

           

 

Превентивни центар са поливалентном патронажном службом

Начелник службе: Др Драган Пешић

Главна сестра: М.с. Наташа Милановић 8221

Хало беба 017/ 414-581

Превентивни центар 017/ 405-071

субота, 03 јун 2017 22:39

Служба кућног лечења

Служба кућног лечења

Начелник службе: Др Светлана Планинска

Главна сестра: М.с. Александра Николић

017/ 420-918

УПРАВЉАЊЕ  МЕДИЦИНСКИМ ОТПАДОМ У ДОМУ ЗДРАВЉА ВРАЊЕ

Увођење јединственог система управљања медицинским отпадом у здравствени систем, Дом здравља Врање је приступио Пројекту Министарства здравља „Техничка подршка у управљању медицинским отпадом“, у циљу заштите животне средине и здравља људи.

Циљ Пројекта Министарства здравља „Техничка подршка у управљању медицинским отпадом“ је развој успешног и ефикасног система раздвајања, сакупљања, обележавања, складиштења, третмана и одрлагања медицинског отпада ради повећања безбедности запослених у здравству, корисника здравствене заштите као и целокупног становништва.

У Дому здравља у Врању поступак раздвајања, сакупљања, обележавања, складиштења и транспорта врши се на следећи начин:

Инфективни отпад: Туфери,завоји, газе, употребљени шприцеви, рукавице, посуде за мокрење, шпатуле пакују се у жуте кесе које након што се напуне две трећине чврсто везују, обележавају и тако одлажу, након чега се односе до приручног складишта које је видно обележено у кругу Дома здравља а након тога се транспортује у покретним затвореним контејнерима до централног места третмана .

Оштри предмети: Игле, ланцете, скалпели, поломљено стакло, употребљене ампуле одлажу се у специјалним чврстим пластичним кутијама жуте боје, а након што се напуне, затварају се на два клика и тако одлажу у приручном складишту Дома здравља.

Комунални отпад: Сав незагађен отпад, картон, фолија од шприца и каниле, кутија од ампули, пакују се у црним кесама и тако одлажу .

Прикупљање медицинског отпада се врши два пута дневно у зависности од количине отпада и по стриктном распореду и утврђеној путањи (да би се избегао контакт прљаво-чисто) односи до централног места за третман, где се отпад стерилише у аутоклавима за стерилизацију. У овај Пројекат су укључени околни Домови здравља који су у саставу Дома здравља Врање као и све здравствене станице и амбуланте.

Просечно прикипљен  медицински отпад из Дома здравља Врање као и осталих Домова здравља, здравствених станица и амбуланата које су у саставу Дома здравља Врање је око 1500 кг месечно.

 

На овој страни можете преузети законе и правилнике у вези здравствене заштите

 

 

* Закон о здравственом осигурању  - преузми - (PDF 983 КБ)

 

* Закон о лековима и медицинских средстава - преузми - (PDF 242 КБ)

 

* Закон о мировању и отпису дуга по основу доприноса за обавезно здравствено осигурање - преузми - (PDF 106 КБ)

 

* Закон о заштити становништва од заразних болести - преузми - ( PDF 295 КБ)

 

* Закон о здравственој заштити -преузми - (PDF 1256 КБ)

 

* Процедура овере здравствених књижица маркицама здравственог осигурања према важећем Правилнику - преузми - (PDF 115 КБ)

 

* Правилник о утврђивању ценa здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите - преузми - (PDF 943  КБ)

 

 * Правилник о утврђивању цена и накнада за одређене врсте здравствених услуга које се пружају на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите - преузми (PDF 125 kb)

 

 * Правилник о ценама болесничког дана за продужену рехабилитацију у стационарним здравственим установама специјализованим за рехабилитацију - преузми (PDF 98 kb)

 

 *Правилник о ближем уређивању поступка јавне набавке - преузми (RAR 4.5Mb)

 

петак, 02 јун 2017 20:28

Хипократова заклетва

Кунем се Аполоном Лекаром и Асклепијем и Хигијом и Панакејом и свим боговима и богињама, које позивам за сведоке, да ћу према својим способностима и расуђивању испунити ову заклетву и овај завет:
Да ћу оног ко ме је научио овој вештини сматрати равним мојим родитељима и да ћу живети у сарадњи са њим и да ћу му, кад му је потребан новац, давати део свог; да ћу његове потомке сматрати равним мојој браћи и сестрама по мушкој линији и да ћу их учити овој вештини – ако желе да је науче – без накнаде и завета, да ћу учења и усмена упутства и сво друго знање пренети мојим синовима и синовима оног ко је поучио мене, и ученицима који су дали овај завет и заклели су се по медицинским правилима – али ником другом.
Применићу мере дијете за добробит болесних према својим способностима и процени, чуваћу их од штете и неправде.

Нећу дати никакав смртоносан лек никоме ко га тражи, нити ћу тако нешто предлагати. Исто тако, нећу ниједној жени дати средство за абортус. У чистоти и светости држаћу мој живот и моју вештину.
Нећу применити нож, чак ни на онима који пате од камена, већ ћу то препустити онима који се тим послом баве.

У коју год кућу да дођем, доћи ћу за добробит болесних, уздржавајући се од сваке намерне неправде, свакаквог лошег понашања, а посебно од сексуалних односа и са женским и са мушким особама, свеједно да ли су слободни или робови.
Шта год да приликом лечења, па чак и по страни од лечења, чујем у погледу живота других људи, а што нипошто не би требало причати, задржаћу за себе, сматрајући да је срамота говорити о таквим стварима.

Ако испуним ову заклетву и не прекршим је, нека ми буде дато да уживам у животу, владам овом вештином, да будем уважен међу људима за сва времена; а ако је прекршим и лажно се закунем, нека ме задеси све супротно од овога

петак, 02 јун 2017 19:58

Шта је капитација ?

Капитација представља механизам плаћања где лекар или здравствена установа добијају унапред одређени фиксни износ средстава за одређени временски период (месечно, тромесечно, годишње) за сваког пацијента који се регистровао код тог лекара или здравствене установе како би обезбедила пружање свих предвиђених здравствених услуга (на примарном, секундарном или терцијарном нивоу).

Износ новца који се обезбеђује је унапред дефинисан и не зависи од тога које су услуге у том временском периоду пружене. Код овог начина плаћања лекар или здравствена установа сносе значајан ризик, сама здравствена установа на неки начин постаје мало здравствено осигурање. Износ капитације се одређује у односу на очекиване трошкове пружања здравствене заштите.

Количина новца у капитацији може бити фиксна или “прилагођена ризику”. Повећана фиксна количина односи се најчешће на пол, године, хроничне болести и социјални статус.

У нашем систему примарне здравствене заштите (ПЗЗ) донета је одлука о постепеном преласку са финансирања само на основу броја запослених и њихових колективних уговора на плаћање према броју опредељених пацијената према сваком запосленом. На тај начин смањиће се “уравниловка” у којој они који раде примају исто колико и они који не раде или раде мање.

Пројекат Министарства здравља Републике Србије „Подршка примени капитације у примарној здравственој заштити у Србији“ финансира Европска унија. Активности на пројекту започете су у септембру 2007. године и трајаће до средине 2010. године.

Национални партнери пројекта:

  • Министарство здравља Републике Србије
  • Републички завод за здравствено осигурање Србије
  • Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

 

Страна 1 од 7

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net