Тихи, неприметни али неопходни и веома важни у борби против Ковида 19 - трансфузилози Здравственог центра Врање

 

"Специјалисти трансфузиолози заједно са епидемиолозима, инфектолозима, пнеумофтизиолозима, интернистима чине ударни, примарни тим у борби против Ковида 19." - прва је реченица начелнице Одељења болничке банке крви, Здравственог центра Врање, др Весне Стојановић у разговору о протеклој години и више дана борбе против корона вируса, након чега је уследило образложење:

"Све гране медицине које су у једном периоду пре пандемије Ковидом 19 биле неправедно маргинализоване, добиле су на заслуженом значају и струка је увидела колико су управо оне битна карика у добром функционисању здравственог система и организовању најбољег одговора на претњу по људско здравље каква је забележена услед ширења корона вируса.

Патофизиолошки, суштина болести изазване Ковидом јесте примарна болест система за коагулацију то јест, хемостазе у организму пацијената. Напрасне смрти у оквиру ове болести највећим делом се дешавају управо због поремећаја система за коагулацију - тромбозе.

Отуда је параметар у оквиру лабораторијске дијагностике из области трансфузијске медицине Д-димер доживео кулминацију у својој важности. Он је индикатор акутне или постепене системске тромбозе у организму пацијената која када се на време дијагностикује, јако успешно се решава терапијом, нискомолекуларним хепарином (фраксипaрин, клексан), увођењем антикоагулантне терапије, антиагрегационе терапије (андол, аспирин) и антикоагулантних лекова новијих генерација (Xarelto, Rivaroxabаn) у супротном исход може да буде фаталан." - објашњава др Весна Стојановић.

Пацијентима зараженим Ковидом, лабораторијска дијагностика се ради по пријему, у току болести, по завршетку инфекције и пацијент се прати чак и до годину дана након излечења у зависности од лабораторијских резултата, напомиње начелница Болничке банке крви, др Весна Стојановић и наглашава да је приметан огроман притисак на лекаре:

"Сви наши пацијенти треба да слушају препоруке лекара, специјалиста трансфузиологије и да проверу D-dimera као и осталих параметара који се тичу скрининга коагулације раде онако како им је прописано, да нису у паници и да знају да нису животно угрожени ако су под терапијом. Контроле се раде на месечном или двомесечном нивоу и непотребно је вршити додатни притисак на лекаре.".

Упоредни подаци параметара за праћење антикоагулантне терапије, протромбинско време, као и активирано парцијално тромблопастинско време у периоду пре и за време трајања пандемије у Здравственом центру Врање су следећи:

У 2019. години урађено је  D-dimera: 342 и D-dimer POCT: 216, збирно: за 548 особа; INR за 19981 људи, PT је урађен код 26605 људи, aPTT за 11293 особа и  Anti X-a код 40 особа.

У 2020. години урађено је  D-dimera: 1510 и D-dimer POCT: 1356, збирно: за 2866 особа; INR за 18100 људи, PT је урађен код 17600 људи, aPTT за 7583 особа и  Anti X-a код 150 особа.

У 2021. години у периоду од 01.01 до 01.06.2021. године урађено је D-dimera: 600 и D-dimer POCT: 767, збирно: за 1367 особа; INR за 8621 људи, PT код 16319 људи, aPTT за 4381 особа и Anti X-a код 120 особа.

Коментаришући упоредне податке у години пре и у годинама трајања пандемије, начелница Болничке банке крви, др Весна Стојановић истиче да без обзира на то што је од проглашења Ковид пандемије у време ванредног стања, изолације и карантина, долазак пацијената био редукован, посао трансфузиолога је био са истим  интензитетом што бројке недвосмислено показују, с тим што је број анализа за D-dimer утростручен од почетка пандемије, што се види и упоређивањем броја специјалистичких и консултативних прегледа лекара, специјалиста трансфузиолога у годинама пре и у време пандемије.

У 2018. години укупан број прегледа трансфузиолога био је 18738, у 2019. години 21000, у 2020. години број прегледаних пацијената износио је 16939, где је приметно дискретно смањење броја прегледа с обзиром на увођење ванредног стања, и у 2021. години у првих 5 месеци забележено је алармантно повећање пацијената у фази јењавања Ковид пандемије и број прегледа у овом периоду износи 11000.

"У време трајања пандемије галопирајуће је порасла потреба за реагенсима. Менаџмент Здравственог центра Врање је правовременим реаговањем у континуитету водио рачуна да реагенаса и пропратног потрошног материјала буде довољно и није забележен нити један застој у пружању здравствених услуга. Наши корисници су у сваком тренутку када им је то било потребно добијали адекватну здравствену услугу по индикацијама лекара трансфузиолога." - наглашава др Весна Стојановић и додаје:

"У исто време, Болничка банка крви је све време трајања пандемије фунционисала беспрекорно. Потребе крви и крвних продуката су свакодневно ревидиране и уз помоћ наше Службе хитне медицинске помоћи уредно смо снабдевани из Завода за трансфузију крви Ниш свиме што нам је било потребно на дневном нивоу".

 

 

 

                       

                       

 

 

 

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net