Др Ђорђевић: Има жена које 20 година нису биле код гинеколога!

У акцији бесплатних превентивних прегледа која је у суботу и недељу,  7. и 8. августа 2021. године организована у Здравственом центру Врање у Служби за здравствену заштиту жена у Дому здравља Врање и у Служби за гинекологију и акушерство Опште болнице Врање прегледано је 28 жена.

"Овим превентивним прегледима предвиђено је да се женама уради гинеколошки преглед са узимањем узорка бриса за Папа тест, цитолошки преглед ћелија са површине грлића и из канала грлића материце које указују на присуство премалигних и малигних промена на грлићу материце, као и ултразвучни преглед мале карлице." - рекла је специјалисткиња гинекологије и акушерства, др Лидија Петровић и нагласила:

"Превентивни прегледи у диспанзеру за жене прекинути су само у прошлој години у време ванредног стања проглашеног због пандемије корона вирусом, када смо радили сву потребну куративу и хитне случајеве, иначе наш диспанзер прати здравствено стање свих наших суграђанки у превентивном смислу од 19 до 69 година у континуитету.".

"Има жена које 20 година нису биле на преглед код гинеколога!" - истиче начелница Службе за гинекологију и акушерство Здравственог центра Врање, др Гордана Ђорђевић и додаје:

"Онда када дођу и јаве се лекарима у много случајева је већ касно јер је дијагностикована болест у већ у одмаклом стадијуму.".

 

"Са друге стране  у нашој средини младе девојке са 15, 16 година у тинејџерском периоду рано ступају и почињу са незаштићеним сексуалним односима, долази до HPV инфекција (сполно преносива болест коју изазива humani papiloma virus) и већ у 27-ој години живота долазе нам младе жене са променама на грлићу материце." - опомиње др Гордана Ђорђевић позивајући све жене из нашег града да наредног викенда дођу у Здравствени центар Врање  и ураде превентивне гинеколошке прегледе.

Превентивни гинеколошки прегледи и наредног викенда биће организовани у примарној и у секундарној здравственој заштити у Здравственом центру Врање.

 

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net