Ситуација је алармантна - координаторка АТД ковид амбуланте, др Стефана Младеновић

Координаторка Ковид амбуланте у АТД-у Здравственог центра Врање, др Стефана Младеновић упозорава да смо се превише опустили када је заражавање корона вирусом у питању.

"За протеклу 2020. годину на основу података добијених из Завода за јавно здравље Врање на  територији града Врања забележено је укупно 4958 позитивних случајева заражавања Kовидом 19. У ову групу спадају сви позитивни пацијенти који су након првог тестирања били позитивни на Kовид, такође се ту убрајају и житељи града Врања са тренутним пребивалиштем у другим градовима.

У истом временском периоду Ковид амбуланта АТД бележи 4614 пацијената позитивних на Kовид 19 вирус, овде се убрајају пацијенти који су приказани као први, али рачунају се и контролна тестирања за неке од пацијената која су се радила до краја прошле године, тако да сваки приказани пацијент није први. (Поновљена тестирања су рађена само у случајевима када су пацијентима била потребна 2 узастопна негативна теста како би изашли из Болнице и били отпуштени кућама.)


Од јануара 2021. године до јула 2021. године ситуација је алармантнија јер је забележено 8180 позитивна случаја у Заводу за јавно здравље Врање, док је у АТД ковид амбуланти та бројка 6831. Позитивни пацијенти су приказивани на исти начин, тако да је обухваћен сваки житељ града Врања са овдашњом адресом пребивалишта, а за АТД ковид амбуланту и сваки контролно позитивни пацијент." - опомиње др Стефана Младеновић и наглашава:

"Међу оболелима од Ковида 19 и даље бележимо врло мало вакцинисаних грађана и они који су вакцинисани и оболели су од корона вируса, било да су млађе или старије доби, иако су то углавном млађе особе које се више крећу и имају више контаката,  су са блажим клиничким сликама. Мањи је број бронхопнеумонија, углавном су оболели са симптомима секрета из носа, кашљем, гребањем и боловима у грлу, праћених повишеном телесном температуром. 

За овај период карактеристичне су управо породичне епидемије где приликом оболевања једног члана, за 10-ак дана дође на тестирање цела породица. Углавном је реч о људима који су били на летовању у Црној Гори, долазе из Београда или су имали су посете из иностранства.

Ових дана бележимо и случајеве где нам целе прославе, сви људи који су присуствовали истој свадби или прослави у истом ресторану долазе редом на тестирање.".

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net