Др Јелена Андонов: Четрвти талас биће пандемија невакцинисаних

На болничком лечењу у Ковид болници Здравственог центра Врање је 28 пацијената, свих 28-оро је позитивно на корона вирус и свих 28-оро је са упалом плућа.

"Бројеви упозоравају да смо у четвртом таласу. Повећава се, како број прегледа у Ковид амбуланти, тако и број пацијената стационираних на болничком лечењу. На удару су првенствено невакцинисани грађани и потребно је убрзање вакцинације.

Вирус није "паметнији", већ тражи људе који нису вакцинисани, тако да ће четрвтри талас сасвим засигурно бити пандемија невакцинисаних! Што нас је мање вакцинисаних, то ће више бити нових варијанти вируса!

Морам да нагласим да ни све вакцинисане особе нису у потпуности имуне на нови, делта сој, али за разлику од невакцинисаног становништва, немају тешке компликације у случају евентуалног заражавања Ковидом 19." - јасна је начелница Грудног одељења, др Јелена Андонов уз напомену да је ризик од инфекције 8 пута већи код невакцинисаних него код вакцинисаних особа, док је ризик од хоспитализације или смртног исхода 23 пута већи.

"Тренутно је на болничком лечењу више од 90 посто невакцинисаних особа. Лечење се као и до сада обавља посебним протоколима за лечење Ковида 19. Све потребне лекове имамо, али се јавља проблем што се већи број пацијената јавља лекарима са већ поодмаклом болешћу.

Наши пацијенти се и даље воде паролом "неће баш мене", не вакцинишу се, лече се сами у кући, јер су у почетку болести тегобе лакше, а онда када буду примљени у Болницу већ су са значајном упалом плућа и на кисеонику.

Последњих недеља смо сведоци да су се грађани све мање вакцинисали а насупрот томе, потпуно опустили, без икаквог поштовања епидемиолошких мера.

Зато апелујем на грађане да заштите себе, своје породице и пријатеље и да се вакцинишу. Доступне су нам све вакцине и било која од њих је боља него ниједна, а све у циљу да се сви што пре вратимо нормалном начину живота", закључује др Андонов.

 

 

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net