У Врању се отварају Kовид-19 амбуланте за пријем пацијената

У Врању се отварају Kовид-19 амбуланте за пријем пацијената

Ковид-19 амбуланте које  данас почињу да раде  у свим градовима у Србији, самим тим и у Врању отварају се како би  се пацијенти који имају симптоме коронавируса одвојили од осталих пацијената. Преглед не мора да се закаже телефоном, а амбуланте ће радити од 7 до 22 сата.

Др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра објашњава да у АТД- у постоје две амбуланте где раде лекари опште праксе и специјалисти медицине рада и опште медицине који примају све пацијенте са симптомима сличним грипу. После тих прегледа пацијенти се упућују да провере крвну слику и уколико постоје елементи, раде рендген срца и плућа. Овде функционише и Служба радиологије тако да се пацијент са снимком враћа лекару који одлучује да ли се упућује према Инфективном одељењу или одлази на кућно лечење уз одређењу терапију.

Што се тиче секундара имамо три целине и то Корона 1 центар за заражене и људе са симптомима који чекају да им се уради тест. То су Инфективно и Грудно одељење, затим Корона 2  центар - зграда старе Хирургије где се налазе  лекари ургентне медицине и два лекара опште праксе. Направили смо и Корона центар за децу који се налази у просторијама Физикалне медицине.На сву срећу, до сада нисмо имали таквих пацијената. Ту се налази и лабораторија тако постоји могућност да се анализе раде одмах, каже др Антић.

др Јелена Стојнев је рекла да се у АТД упућују пацијенти из Дома здравља који имају респираторне тегобе било које врсте. Јављају се на улазу нашим сестрама, мери им се температура, након чега пацијент долази код лекара на преглед. Узима се анамнеза након чега се оријентише како иде даље преглед. Након тога постављамо дијагнозу. 

Директорка Здравственог цнетра наглашава да је  отворен телефон 017/ 740- 47-50 путем којег ће грађани 24 сата моћи да добију савете.

Она додаје да уколико неко од пацијената осећа слабост и није у могућности да дође, може да се јави телефоном и колима Хитне помоћи ће бити превезен у амбуланту.  

https://www.youtube.com/watch?v=9zJO3V7KbxI&feature=emb_logo

Извор: РТВ Врање