У суботу рекордан број прегледа у ковид амбуланти у АТД-у. Прегледано 330 пацијената

У суботу рекордан број прегледа у ковид амбуланти у АТД-у. Прегледано  330 пацијената
Др Никола Поповић, управник Болнице је гостујући у јутарњем програму наше телевизије рекао да је у суботу у ковид амбуланти у згради АТД-а забележен рекордан број прегледа до сада. Обављено је 330 прегледа, а јуче 263. Од тог броја  134 су први, а 120 други прегледи. Ови статистички подаци су забрињавајући. Поповић је говорио и о могућностима да се отворе и нове ковид болнице.

У ковид амбуланти у АТД-у поред прегледа лекара обављају се и лабораторијске анализе, ренгенска снимања, а по процени лекара и писиар или брзи тестови, каже др Никола Поповић и објашњава да се гужве стварају упровo јер је неопходно обавити све те процедуре. Он је говорио и о функционисању ковид болница у Врању.

''Све четири ковид болнице  у Врању  располажу са укупно 215 постеља. Тренутно на хоспитализацији имамо 183 пацијента. Толико смо имали и претходног дана тако да се тај број током викенда није повећао. Од 183–оје 118 пацијената су  ковид позитивни, на оксигеноj терапији, односно на потпори кисеоником се налази 46 пацијената. Скоро сви пацијенти, 182-оје  су са бронхопнеумонијом лакшег и средњег степена. Са блажим симптомима пацијенти се не хоспитализују. Јуче смо имали 12 отпуста на даље лечење у кућним условима, два пацијента су упућена ка терцијалној  установи  у Нишу и једна особа је преминула. Тренутно у наше четири ковид болнице имамо 32 слободна места,'' каже Поповић.

Због великог броја оболелих и заражених у плану је да се, уколико буде потребе за тим, отворе и нове ковид болнице.

Доктор Никола Поповић, управник Болнице додаје:

''Планирамо да у случају повећања броја пацијената опремимо и други спрат зграде Психијатрије као и нека друга одељења врањске Болнице. На Кризном штабу је разматрана могућност отварања Специјалиних болница у Врањској и Бујановачкој  Бањи . Специјална болница за плућне болести у Сурдулици тренутно има 63 лежаја за ковид пацијенте али се ради на томе да се прошире капацитети за још 20-ак постеља.Тако да имамо резервни план уколико дође до повећања броја пацијената али се надамо да до тога неће доћи.'' 

Око двадестак медицинских сестара и десет лекара у Здравственом центру  је тренутно заражено короном али је у већини случајева до заразе дошло личним контактима, а не на послу, наглашава Поповић и позива грађане на одговорност. Он апелује да се контакти сведу на минимум и да се носе маске како би се спречило ширење корона вируса.

https://www.youtube.com/watch?v=BlE-mOQ0SNU&feature=emb_logo

Извор: РТВ Врање