Још 800 Македонаца се вакцинише у Врању

Још 800 Македонаца се вакцинише  у Врању
 

Здравствени центар Врање данас и сутра организује вакцинацију за око 800 грађана Републике Северне Македоније и њима је на располагању Фајзерова вакцина. Циљ ове акције је да се помогне комшијама како би што пре заједно изашли из пандемије. У наредном периоду ће се појачати интензитет имунизације Македонаца која ће се одвијати без спискова, каже директорка Здравственог центра др Љиљана Антић.

Овај задатак да вакцинише грађане Северне Македоније, Здравствени центар у Врању добија у континуитету од Министарства здравља и овог викенда вакцинише се највећи број Македонаца. До сада је у Врању вакцинисано 1105 грађана суседне земље и на том броју се неће стати, каже др Љиљана Антић.

- Врло смо поносни на ову акцију, грађани Македоније примиће Фајзерову вакцину, а уколико неко има контраиндикације биће вакцинисан кинеском вакцином. Наша држава и наш председник показују велику солидарност и бригу о нашим комшијама а Здравствени центар даје мали допринос.

Што се тиче корона бројева, они су последњих недеља у паду. Просечан број хоспитализованих пацијената у ковид болници је око 20, ретко имамо пацијенте са тежим обликом ковида 19. Такође, смањује си број првих прегледа у ковид амбуланти. У нашој ковид болници нема пацијената који су потпуно вакцинисани и то говори колико је вакцина важно оружје у борби против ковида 19, каже докторка.

До сада је у Врању дато око 50.000 доза вакцина, од тога око 26.400 првих доза, што показује да је скоро 50 % Врањанаца вакцинисано.

Македонци који су дошли да приме вакцину су веома задовољни што им Врањанци помажу. Људи у Македонији су очајни и вакцинални пункт у Врању је једина нада каже Милутин Станић Спона из суседне земље.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање