Oперације скоро дуплиране на врањској Хирургији

Раде се такозване хладне операције и то пунин капацитетом на Одељењу хирургије врањске болнице. Стагнација корона бројки вратила је пацијенте у болнице. Једина олакшавајућа околност хирурзима је била та што су на маске они и те како навикли.

У време короне тешко је било радити нa Одељењу хирургије у новом Хируршком блоку,  јер је корона све условљавала. Хитни случајеви слати су у веће центре, који су имали опремљеност за корона услове, али неки нису трпели транспорт, па су запослени и у таквим условима оперисали.

"Ти пацијенти који су имали малигнитет или тумор, то је била посебна категорија. Одлагање се односило на операције које су могле да се одложе и код којих не би дошло до погоршања здравственог стања. На пример када је у питању кила, она која није укљештена одлагана је, али је у међуврмену било периода када су корона бројке падале и када су нам дозвољавали да радимо хладан програм, па се смањивао број људи који чекају. Тежа обољења су се радила, није се чекало", каже начелник Хирургије доктор Богдан Манасијевић.

Но, чекали су сами пацијенти што од страха од короне, што од непрепознавања стања, па тако сада има доста запуштених стања болести. Неки су, нажалост и закаснили.

"Сада радимо пуним капацитетом, чак и више него што је било пре короне. Број хладних операција се значајно повећао, не значајно него скоро дупло више. У прошлом месецу смо имали преко 100 операција, и то само на Хирургију, а у болници постоје и друга оперативна одељења. Овог месеца ће бити још више", истиче доктор.

Услов за операцију је и даље брзи антигенски тест. Операције су различите, има свега, можда више препонских и трбушних кила, жучних кеса, разних тумора, бенингних, истиче начелник. Што се тиче трбушних кила један од фактора који доприноси том обољењу је недовољна физичка активност и гојазност, што је нарочито изражено за период у коме смо живели предходне две године.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net