ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Бесплатно тестирање за све грађане у Здравственом центру Врање у месецу децембру

Здравствени центар Врање организује акцију тестирања  у току месеца децембра  уз претходну консулатцију са изабраним лекаром на ХИВ вирус, вирусе Хепатитиса Б и Ц као и ТПХ (сифилис) у Служби за трансфузиологију,  Здравственог центра Врање.

Додатак: Извор Југмедиа: Здравствени центар Врање: Аутоматизована банка крви

 

Уболничком делу врањске Службе за Трансфузију радну атмосферу својим звуком ремети једино неки од апарата за анализу крви. Запослени на овом одељењу пажљиво прате рад сваког апарата. Свако од њих ради свој део посла тако да све анализе завршавају на време. Отуда они годишње ураде око 30.000 анализа. У посао се редовно укључује и начелница ове службе Весна Стојановић, која истиче да је основни задатак запослених на овом одељењу складиштење и дистрибуција крви и крвних деривата.

 

То је такозвана болничка банка крви које се бави испитивањем поремећаја хемостазе и имунохематолошким тестирањем болничких пацијената (крвна група, скрининг, имунохематолошки скрининг). Болнички део службе ради непрекидно. У сталној су комуникацији са свим болничким одељењима одакле им доносе узорке крви, крвне продукте и односе резултате лабораторијских анализа.

Високо софистицирани апарати

 

“Рад запослених је комплетно аутоматизован и захтева сву њихову пажњу и прецизност у раду. Апарати на којима радимо су високо софистицирани са компјутерски очитаним налазом. Наша служба поседује и апарат на коме се раде анализе на маркере крвљу преносивих заразних болести. У служби је запослено четири лекара који су завршили специјализације из трансфузиологије. И медицински лаборанти поседују стручне квалификације. Сви су завршили двомесечну едукацију на факултету где су стекли звање медицински лаборант – трансфузиста“, прича Стојановићева.

За разлику од болничког дела Службе за Трансфузиологију, њен амбулантни део је радним данима пун пацијената. Међутим, овде гужве не потрају дуго јер запослени на време приме све пацијенте који су им се тога дана јавили.

Према њеним речима запослени у лабораторији за имунохематологију раде и анализе на крвне групе и скрининг антитела амбулантним пацијентима и женама које планирају трудноћу и трудницама.У оквиру овог дела одсека раде се и анализе на тромбофилију. Оне су у последње време јако актуелне због учестале појаве стерилитета код жена свих узрасних доби. Овом анализом олакшава се проблем дијагностике стерилитета. Веома је важно да се код трудница и жена са овим проблемом примени антикоагулантна терапија и уз то ураде и анализе повишене вредности де-димера. Трећи одсек бави се прегледом вена. Лекари који се баве лечењем хроничне венске болести и тромбозе стекли су знање континуираним усавршавањем на специјализацијама.
 
Недостају фрижидери и центрифуге

Четврти одсек је специјлизован за аутологну трансфузију и терапијске венепункције. Аутологном трансфузијом која представља будућност трансфузијске медицине знатно је олакшана припрема за операцију пацијентима са добром крвном сликом попут ортопедских и неких хируршких операција.
 

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени