ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Четрнаеста Европске недеља превенције рака грлића материце

Четрнаеста Европске недеља превенције рака грлића материце која се ове године обележава од 20-26. јануара под слоганом „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”. 

У Здравственом центру Врање, на нивоу одговарајућих служби у Дому здравља у координацији са Центром за пружање превентивних здравствених услуга са Поливалентном патронажом у периоду од 20-26. jaнуара  2020. године биће интензивиране пре свега примарне здравствено превентивне и промотивне активности са циљем скретања пажње на једну од најпревентабилнијих малигних болести и у исто време најчешће полно преносиву болест карцином грлића материце од кога би оболевање, а самим тим и умирање могло да се смањи за чак 80% уз добро организован програм скрининга који има за циљ откривање болести у што ранијој фази уз помоћ једноставних, лако доступних и ефикасних превентивних метода.

 

Под слоганом „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” позваћемо све жене да стално мисле на своје репродуктивно здравље, а да само један дан у години одаберу за одлазак код изабраног гинеколога како би урадиле превентивни гинеколошки преглед у оквиру кога ће бити довољан „Минут за сигурност“ за узимање бриса са грлића материце односно ПАП-а тест уз помоћ кога је могуће благовремено открити атипичне промене на грлићу материце које уколико се не открију на време и не уклоне могу прерасти у карцином грлића материце.

 

Како у основи ове болести лежи инфекција ХПВ (Хуманим папилома вирусом) која се преноси директним контактом са кожом и слузокожом најчешће сексуалним путем и представља једну од најчешћих сексуално преносивих инфекција најефикаснији приступ би била примарна превенција која подразумева мере ради спречавање контакта са самим вирусом (здравствена едукација и вакцинација).

Овим поводом у понедељак, 20.01.2020. године у просторијама Центра за превенцију са поливалентном патронажом  за здравствене раднике и сараднике са почетком у 9:00 часова ће бити организован стручни састанак и трибина на тему „Превенција карцинома грлића материце“ уз подршку и учешће партнерских организација: Завода за јавно здравље Врање,Црвеног крста Врање, Медицинске школе “Др Изабел Емсли Хатон“ и здравствених радника.

 

23.01.2020. године у просторијама Гимназије“Бора Станковић“ са почетком у 12:30 часова за ученике и наставно особље биће одржано предавање др Драгана Пешића и трибинa на тему „Заштита репродуктивног здравља и превенција карцинома грлића материце”. Младима ће бити скренута посебна пажња да их у периоду пубертета и адолесценције вребају многе опасности за настанак поремећаја репродуктивног здравља, и да само један сексуални однос па макар то био и први без заштите може за последицу да има или нежељену трудноћу или полно-преносиве болести. Свима ће бити подељен здравствено-едукативни материјал у вези здравих стилова живота и превенције малигних болести (скрининга) са посебним акцентом на превенцију карцинома грлића материце.

 

Центар за превенцију са поливалентном патронажом ће партнерски са Црвени крстом Врање, Заводом за јавно здравље Врање и Медицинском школом „Др Изабел Емсли Хатон“ на територији града током целе године, а не само током ове недеље радити на континуираној едукацији школске омладине о заштити репродуктивног здравља и превенцији полно преносивих болести уз поделу здравствено-едукативаног  материјала у виду постера, брошура, агитки и флајера.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени