ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Други о нама: ПТО обележио 20 година постојања

ПТО обележио 20 година постојања
ПТО обележио 20 година постојања

Ургентно одељење врањског Здравственог центра обележило је 20 година постојања и рада. Основано 1999. године као Пријемно – тријажна служба, преко Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, успешно је трансформисана у модерно, најсавременије опремљено Ургентно одељење, које је смештено у нови Хируршки блок пре отприлике годину дана. Служба за пријем и збрињавање ургентних стања или Ургентно одељење годишње прими око 4 хиљаде пацијената, што за 20 година постојања даје број од чак 80 хиљада збринутих пацијената. С обзиром да запослени на овом одељењу први интервенишу код хитних случајева, при тешким саобраћајним несрећама и удесима, реч је о служби која је од виталног значаја за Здравствени центар. Пресељењем у нови Хируршки блок крајем прошле године, Ургентно одељење је добило савремену опрему, што олакшава рад запосленима.

''Сви тешки пацијенти се упућују према овој Служби. Она је врло значајна и када се дешавају масовне несреће, при тешким саобраћајним удесима, значи у сваком тренутку ова Служба прима тешке пацијенте, а уколико је то потребно збрињава их, реанимира и продужава живот таквим пацијентима или ради тријажу и упућивање ка другим службама у Здравственом центру. У њој раде професионалци, доктори, специјалисти ургентне медицине, међутим и многи лекари опште праксе су први свој радни однос започињали у овој служби и едуковали се и стицали искуства. Похвалила бих и медицинске сестре, које су такође спремне и високо едуковане, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању.

Пријемно – тријажно одељење основано је 1999. године, тада са скромним кадровским потенцијалом, али са огромном вољом да се истраје на једном новом прилазу збрињавања ургентног пацијента у коме важи принцип отворених врата, као и принцип што хитније интервенције, речено је на конференцији организованој поводом јубилеја.

''О раду у протеклих двадесет година могао бих пуно да кажем и опет би остало нешто недоречено. Најбољи сведоци нашег рада су задовољни и захвални пацијенти. Задовољство ми је да двадесетогодишњицу могу да поздравим са позиције начелника ове службе, обзиром да сам начелник био и у оснивању 1999. када је основана због потреба ургентног збрињавања нагло насталих повреда од минско експлозивних средстава и других инцидената. Задовољство ми је и што сам лекар у овом одељењу, јер то носи огромна задовољства, огроман број решених случајева, огромну позитивну енергију коју ми добијамо од захвалних пацијената, вашу огромну подршку да и даље наставимо да постојимо са оваквим стремљењима каква смо имали до сада", каже др Љубиша Стојилковић, начелник Ургентног одељења.

Тренутно у Служби ПТО ради 6 лекара специјалиста ургентне медицине, што је у складу са кадровским планом, и још два лекара опште праксе, али потребе овог одељења захтевају и већи број лекара, тако да ће се у наредном периоду радити на томе да се број запослених повећа, чуло се на конференцији организованој поводом значајне годишњице.

Извор: РТВ Врање

Две деценије ПТО: Стручно и савесно уз пацијенте када је НАЈТЕЖЕ 

Локалне вести - Понедељак 25.11.2019 - 13:15
 

Служба за пријем и збрињавање ургентних стања Здравственог центра (ЗЦ) Врање је у понедељак обележила значајан јубијеј – 20 година рада.

 
Vranjski PTO, prva ovakva služba u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK RadioВрањски ПТО, прва оваква служба у Србији ФОТО: Д. Ристић/ОK 
 
Служба је основана 1999. године као прва у Србији у систему општих болница и, упркос почетним сумњама, у потпуности оправдала своје постојање.

Након функционисања као Пријемно-тријажно одељење (ПТО) у старим просторијама болнице, данас је ово савремено опрмељено одељење у наменским просторијама приземља новог Хируршког блока.

Ова служба је од виталног значаја за ЗЦ Врање, нагласила је директорка центра, др Љиљана Антић.

- При тешким саобраћајним удесима и масовним несрећама, служба прима, збрињава и реанимира најтеже пацијенте – рекла је директорка и подсетила на саобраћајну несрећу од јула ове године, када је повређено 25 војника.

- Kомплетна служба је мобилисана у најкраћем периоду са свим запосленима и заједно са другим службама и одељењима збринула на прави начин све унесрећене.

Овде раде лекари професионалци, специјалисти ургентне медицине, као и високо едуковане медицинске сестре – рекла је др Антић и пожелела им да и надаље одговорно и професионално обављају своју дужност.

У Служби за пријем и збрињавање ургентних стања ради осам лекара, од којих је шест специјалиста, а менаџмент ЗЦ Врање ће уложити напоре да, због потребе службе, буде ангажовано још доктора, најавила је директорка.

Значајан јубилеј служба прославља под слоганом „Били смо 20 година смо са вама када вам је било најтеже“ и са решеношћу да тако и настави, рекао је начелник др Љубиша Стојиљковић, који је био на овој позицији и при оснивању.

- Kренули смо у оскудним техничким и кадровским условима, али са огромном вољом да истрајемо у новом прилазу збрињавања ургентних пацијената, са принципом „отворених врата“.

Свих ових година трудимо се да сваки случај решавамо стручно, брзо и правовремено и тако ћемо и наставити уз поштовање наших принципа рада.

Kао лекар у овој служби могу да кажем да посао доноси велико задовољство због огромног броја решених случајева и позитивну енергију од захвалних пацијената – казао је начелник.

Служба годишње збрине око 4.000 пацијената, што за две деценије даје бројку од 80.000 људи, што статистички говори да је, рачунајући и пратиоце пацијената, кроз службу прошло „цело Врање и то више пута“, указао је др Стојиљковић.
Фото Галерија
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO
Dve decenije rada PTO

Две деценије рада ПТО
Извор: Ок радио
 
Image
Image
Image
produži život

Mени