ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Врањски лекари у Кривој Феји

Врањски лекари данас у Кривој Феји

И данас је организована акција превентивних прегледа. Лекари специјалисти упутили су се ка Кривој Феји која је од Врања удаљена око 40 км како би помогли житељима овог краја.

Одзив пацијената у Кривој Феји био је велики. Стрпљиво су чекали ред како би проверили своје здравље, заштићени маскама због епидемије вируса корона.

Фото: Врањска плус

Иако мештани Криве Феје живе у здравој средини, на великој надморској висини окружени чистим ваздухом са доста кисеоника, педијатар др Јадранка Ајановић апеловала је на њих да се и даље придржавају препорука струке, воде рачуна о социјалној дистанци, избегавају окупљања и озбиљно схвате вирусну инфекцију COVID 19.

– За становништво у овом крају карактеристичне су кардиоваскуларне и хроничне болести, хипертензија, а има и онколошких пацијената – изјавила je управница Дома здравља у Врању др Јадранка Ајановић.

Поред педијатријског, заинтересованима су на располагању били и интернистички, неуропсихијатријски и физијатријски прегледи. Рађен им је ЕКГ и мерени притисак и шећер у крви. Физијатру др Драгиши Михајловићу посета овом селу пробудила је посебне успомене, јер је своју радну каријеру започео ту.

– Јављају се пацијенти са преломима, дегенеративним променама на кичми и куковима. Животни век им је дуг, од 80 до 90 година, људи су витални – рекао је начелник Службе за физикалну медицину и рехабилитацију ЗЦ Врање др Драгиша Михајловић.

– Већи број пацијената знам, долазили су у Врање код мене и јако ме обрадовало што сам сада ја код њих. Најчешћи проблеми су им вртоглавица и психичке тегобе – нагласила је неуропсихијар др Биљана Ђорђевић.

Фото: Врањска плус

Стоматолог доктор Планински овде ради већ 30 година. У својој дугогодишњој пракси сусрео се са бројним недаћама.

– Пацијенти су углавном одрасли, мада има и школске и предшколске деце. Решавао сам овде и најтеже случајеве. Млађи имају културу и навику поправљања зуба, док је старијима лакше да проблем реше вађењем – истакао је др Предраг Планински.

Апотека функционише колико и Здравствена станица, тренутно сваког радног дана. Иако се временом број становника смањио, значај Апотеке је и даље велики јер је пацијентима омогућено да преузму своју терапију без одласка у Врање.

– Техничарка која ради у Апотеци је из овог краја и радује ме што постоји лепа сарадња између ње и мештана. Она их подсећа на термин када треба да подигну терапију, а доставља им лекове и на кућну адресу, по потреби – изјавила је директорка Апотекарске установе Врање фармацеут Ивана Костић.

Крива Феја удаљена је од Врања 40-ак километара и налази се на надморској висини од 1.000 метара. Здравствена станица у овом селу постоји више од 40 година и опслужује сва околна села, као и предео према Бесној Кобили. У близини се налази и рудник Грот, тако да се и рудари и запослени у овом налазишту олова и цинка лече у Кривој Феји.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=nE6FBFzpw18&feature=emb_logo

Извор: Врањска плус

Image
Image
Image
produži život

Mени